Оцінка ефективності ультразвукової санації ран у хворих із синдромом діабетичної стопи - Gorobeiko, M.B. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Досліджено ефективність ультразвукової санації ран без активного інфекційного процесу у хворих із синдромом діабетичної стопи та критичною ішемією нижніх кінцівок, яку визначали за зниженим парціальним тиском кисню (PtcO2) у тканинах стоп. До дослідження включено 69 пацієнтів з оцінками Р3, D1- 2,I1, S1 за класифікацією PEDIS. Усі хворі отримували стандартне лікування цукрового діабету. 42 пацієнти склали дослідну групу (ДГ), де проведено по 3-4 процедури ультразвукової санації, 27 – контрольну групу (КГ). Аналіз результатів на 7-й і 28-й дні вірогідних відмінностей між групами не виявив. Натомість отримано цікаві результати порівняння підгруп хворих залежно від рівня PtcO2. За PtcO2<20 мм рт. ст. відносна швидкість загоєння становила 11,15±13,77% за 4 тижні у хворих ДГ проти 8,83±5,58% у КГ (р<0,05). Незначне загоєння досягалося лише після проведення медикаментозної реваскуляризації. Дев’ятьом хворим ДГ і 7 хворим КГ було виконано ампутації на рівні стегна або гомілки протягом 1-7 міс. після лікування. Водночас у підгрупах з PtcO2 у межах 20-29 мм рт. ст. різниця у відносній швидкості загоєння між ДГ і КГ була вірогідною: 45,27±11,35% проти 28,02±8,80% за 4 тижні (р<0,01). Отже, ультразвукова санація прискорює загоєння діабетичних виразок лише за умови адекватної реваскуляризації нижніх кінцівок.