Створення бази даних Українсько-Американського проекту «Репродуктивні ефекти опромінення in utero в результаті аварії на Чорнобильській АЕС у йододефіцитних регіонах України» - Tronko, M.D.; Pasteur, I.P.; Zamotayeva, G.A.; Lapikura, O.V.; Hatch, M.; Mabuchi, K. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2018)
Унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС значна частина населення України зазнала опромінення радіоактивним йодом‑131. Існує істотний брак даних щодо побічних ефектів пренатального радіаційного опромінення на перебіг і результат вагітності, а також на розвиток дитини. У статті наведено детальний опис методології проведення епідеміологічного дослідження чітко сформованої когорти (n=2582) опромінених in utero дітей та їх матерів з індивідуальними оцінками дози йоду‑131 на щитоподібну залозу. Суб’єкти когорти мешкали в трьох областях України, які характеризуються слабкою та помірною йодною недостатністю. Ми провели пошук і ретроспективний аналіз первинної медичної документації щодо перебігу вагітності, пологів і стану новонароджених, що зберігається в місцевих медичних закладах. За результатами цієї роботи було створено базу даних, яка містить інформацію про 2001 пару «матір-дитина». Основною метою подальшого аналізу буде вивчення зв’язку між індивідуальною дозою на щитоподібну залозу плода та репродуктивними наслідками, а також впливу терміну вагітності на час опромінення, йодної забезпеченості матері тощо. Створена база даних надає унікальну можливість отримати важливу інформацію про можливі несприятливі наслідки радіаційного опромінення для репродуктивного здоров’я в разі викидів радінуклідів у довкілля.