Морфологічна структура щитоподібної залози молодих щурів, що отримували мелатонін - Yanko, R.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Досліджували вплив фармакологічної дози (5 мг/кг маси тіла) екзогенного мелатоніну на морфологічні зміни і морфометричні показники функціональної активності щитоподібної залози молодих щурів. Виявлено ознаки пригнічення функціональної активності залози після впливу мелатоніну, а саме: зменшилась площа поперечного перерізу фолікулярного епітелію, знизилась висота тироцитів, спостерігали наявність щільного колоїду без явно виражених резорбційних вакуолей, зменшилась кількість інтерфолікулярного епітелію, знизився фолікулярно-колоїдний індекс і зріс індекс накопичення колоїду, збільшилась кількість елементів сполучної тканини в щитоподібній залозі. Таким чином, 28-ми добове введення мелатоніну, у дозі 5 мг/кг маси тіла, знизило регенераторну і функціональну активність щитоподібної залози 3-місячніх щурів.