Маркери ендотеліальної дисфункції, функціональноструктурні зміни міокарда і тромбоцитів при кардіоваскулярній автономній нейропатії у хворих на цукровий діабет 2 типу - Sergiyenko, V.A.; Segin, V.B.; Ajmi, S.; Sergiyenko, A.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Вивчено особливості агрегаційної здатності тромбоцитів та їх ультраструктурної організації, концентрації 6-кето-простагландину F1 (6k-PGF1) і тромбоксану В2 (TXB2) в крові та сечі, вміст ендотеліну-1 (ЕТ-1) і N-термінального фрагмента мозкового натрійуретичного пептиду (NT-prоBNP) в крові, а також функціонально-структурних змін міокарда у хворих на цукровий діабет 2 типу (ЦД2) із кардіоваскулярною автономною нейропатією (ДКВН). Встановлено, що субклінічна і, особливо, клінічні стадії ДКВН характеризуються значним зростанням швидкості агрегації тромбоцитів, змінами їх ультраструктурної організації та супроводжуються збільшенням концентрації ТХВ2 і зменшенням вмісту 6k-PGF1 в крові та сечі. У хворих на ЦД2 з субклінічною стадією ДКВН виявлено значне підвищення концентрації ЕТ-1 в крові, що можна вважати раннім чутливим маркером приєднання ДКВН. Виявлене збільшення вмісту NT-prоBNP може свідчити про наявність субклінічної ДКВН, корелює з приєднанням та/або прогресуванням ДКВН, а також достовірно і незалежно пов’язане зі зростанням маси та індексу маси міокарда лівого шлуночка.