Стан стрес-залежних систем та рівень молекулярних ушкоджень у хворих на однобічний ендемічний вузловий колоїдний зоб - Falfushynska, H.I.; Gnatyshyna, L.L.; ShidlovskyV.О.; Stoliar, O.B. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Досліджено субклітинний розподіл йоду, стан стрес-залежних систем та рівень молекулярних ушкоджень у вузлі, позавузловій паранодулярній тканині (ПТ) та тканині контралатеральної частки (ТКЧ) щитоподібної залози, не ураженої вузлом. Встановлено нижчий вміст органічного йоду (на 23 та 15% відповідно) та вищий вміст неорганіфікованого йоду (на 46 та 32% відповідно) у вузлі та ПТ порівняно з ТКЧ. У вузлі та ПТ спостерігається також зменшення вмісту глутатіону, збільшення вмісту металотіонеїнів та металів у їх складі, підвищення активності лактатдегідрогенази та катепсину Д. Проте за низкою характеристик вузол та ПТ відрізняються. У вузлі відмічено узгоджену активацію супероксиддисмутази (на 81%), каталази (на 99%) та глутатіонтрансферази (на 212%), на тлі збільшення вмісту оксирадикалів та посилення фрагментації ДНК. Специфічними характеристиками ПТ є зменшення вмісту оксирадикалів та пригнічення холінестеразної активності. Відтак можна говорити про виснаження компенсаторних можливостей гіпертрофованих тиреоцитів у вузлі порівняно із ПТ, не зважаючи на певні компенсаторні зміни у стрес- залежних системах.