Вплив комбінованого лікуванння хворих із цукровим діабетом 2 типу та ішемічною хворобою серця на показники ліпідного обміну та антропометрії - Shaenko, Z.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
У статті представлено результати власних досліджень про зміни ліпідного обміну та показники антропометрії у хворих на цукровий діабет 2 типу (ЦД2) та ішемічну хворобу серця (ІХС) при комбінованому лікуванні метформіном (МФ) та піоглітазоном (ПГ). Нами було проліковано 95 хворих з ІХС та ЦД2. Усі пацієнти, включені в дослідження, були рандомізовані на 2 групи: група порівняння (37 пацієнтів), які отримували МФ і препарати сульфонілсечовини, та група спостереження (58 пацієнтів), яким окрім МФ був призначений піоглітазон. Запропонований курс терапії тривав протягом 6 місяців. Використання в комплексному лікуванні хворих на ЦД2 та ІХС комбінації МФ та ПГ призвело до статистично значущого покращання показників ліпідного обміну та вісцерального ожиріння за рахунок перерозподілу жирової тканини. Застосована комбінація препаратів добре переноситься хворими та підвищує якість життя.