Характеристика вузлової тиреоїдної та паратиреоїдної патології при профілактичному ультразвуковому обстеженні щитоподібної залози - ChernyshоvS.V.; Berezhnaya, I.Yu.; Shlyakhtich, S.L.; Bozhenko, O.V.; Roshcheva, O.Yu. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2014)
Проведено аналіз виявлення патології щитоподібної та прищитоподібних залоз у групі людей, що прийшли на ультразвукове дослідження щитоподібної залози за власним бажанням, без скарг, без попередньої консультації лікаря-фахівця, за принципом індивідуального профілактичного обстеження. Ультразвукове дослідження щитоподібної залози з паралельним контролем вмісту іонізованого кальцію в крові, виконані в окремо взятому медичному закладі, дозволили виявити вузлову тиреоїдну та притиреоїдну патологію у 78 з 232 обстежених (33,6%). Наступні діагностичні тести встановили необхідність проведення хірургічного лікування 16 з 78 пацієнтів (20,5%): 12 – із вузловою тиреоїдною патологією та 4 – із аденомою прищитоподібної залози.