Баланс вегетативної нервової системи у постінфарктних хворих на діабет за показниками варіативності серцевого ритму - Lizogub, V.G.; Altunina, N.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
У статті наведено результати дослідження показників варіативності серцевого ритму (ВСР) у постінфарктних хворих із цукровим діабетом 2-го типу за даними 24-годинного моніторингу ЕКГ. Виявлено значне зниження абсолютної більшості статистичних і спектральних показників ВСР, що свідчить про зменшення сумарної активності нейрогуморальних впливів на серцевий ритм із послабленням симпатичної та парасимпатичної регуляції. Причому за співвідношенням регуляторних систем у постінфарктних хворих із ЦД 2-го типу відзначено дисбаланс автономної нервової системи з відносним переважанням симпатичних впливів над парасимпатичними, що було надто вагомим у нічний час.