Програнулін у хворих на цукровий діабет 2-го типу без хронічної ниркової недостатності: асоціація з про-/антиатерогенними чинниками - Gorshunska, M.Y. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Програнулін – багатофункціональний гормон і плюрипотентний чинник росту, пов’язаний з імунною відповіддю, а продукти його протеолізу – пептиди грануліну відіграють прозапальну роль. Мета: виявити зв’язки між рівнями програнуліну та широким спектром про-/антиатерогенних чинників у хворих на цукровий діабет 2-го типу (ЦД2) без хронічної ниркової недостатності. Методи. Обстежено 61 хворого на ЦД2 (ч./ж.: 34/27) із субоптимальним або поганим глікемічним контролем, із надмірною масою тіла або ожирінням. Контрольна група: 12 здорових осіб відповідного віку. Визначили показники інсулінорезистентності, оксидативного стресу та системного запалення включно з адипокінами. Результати. В обстежених хворих на ЦД2 виявлено нормальні рівні програнуліну, які прямо корелювали з рівнями проатерогенного остеопротегерину, фетуїну-А та ретинол-зв’язуючого протеїну 4. Не виявлено кореляцій програнуліну з параметрами глюко-/ ліподисметаболізму та хронічного запалення. Висновок. Результати засвідчують можливу подвійну роль програнуліну в умовах дисметаболізму та прозапального стану у хворих на ЦД2, а також його обмежену інформативність як самостійного маркера кардіоваскулярного ризику та метаболічних порушень, притаманних ЦД2.