Цукровий діабет із моногенним типом успадкування: клініка, діагностика та лікування (частина 2) - Bodnar, P.M.; Kononenko, L.O.; Kyriienko, D.V.; Kobyliak, N.M. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Лекцію присвячено вивченню клініко-діагностичних та лікувальних аспектів цукрового діабету з моногенним типом успадкування. Він зустрічається в 1-2% від усіх випадків постановки діагнозу та виникає в результаті мутацій, які призводять до агенезії підшлункової залози, зменшення функції β-клітин або їх підвищеної деструкції, розвитку інсулінорезистентності. До нього відносять перманентний неонатальний цукровий діабет, транзиторний неонатальний ЦД, ODY-діабет та декілька більш рідкісніших синдромів, які окрім діабету проявляються і певними екстра панкреатичними проявами.