Остеоартроз та цукровий діабет 2 типу: спільні ланки патогенезу - Zhuravlyova, L.V.; Oliinyk, M.O. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Остеоартроз (ОА) є одним із найпоширеніших ревматичних захворювань. Етіологія та патогенез ОА до теперішнього часу залишаються вивченими не до кінця. Велике значення в розвитку та прогресуванні ОА надається метаболічному синдрому, зокрема інсулінорезистентності та цукровому діабету 2 типу. Розуміння патогенетичних взаємозв’язків цих захворювань допоможе покращити ранню діагностику та сприятиме своєчасному лікуванню, що є дуже важливим у зниженні інвалідизації цих хворих та покращанні якості життя.