Вплив тривалої антигіпертензивної терапії на структуру зв’язків між показниками ендотеліальної дисфункції і тромбоцитарного гемостазу у хворих із компенсованим цукровим діабетом 2 типу - Pertseva, N.O. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
Метою дослідження було вивчення впливу антигіпертензивної терапії на структуру зв’язків між ендотеліальною дисфункцією, ступенем ушкодження функції нирок, ліпідемічним профілем і морфологічними змінами судиннотромбоцитарного гемостазу у хворих із компенсованим цукровим діабетом 2 типу і артеріальною гіпертензією. У 69 хворих за допомогою клініко-лабораторних, морфологічних методів і кореляційного аналізу було визначено зв’язки між ендотеліальною дисфункцією, ступенем ушкодження функції нирок, ліпідемічним профілем і морфологічними змінами судинно- тромбоцитарного гемостазу протягом 1 року антигіпертензивної терапії. За умов доброї компенсації цукрового діабету морфологічні критерії пошкодження тромбоцитарного гемостазу чітко корелюють із маркерами ендотеліальної дисфункції, проте не виявляють істотних взаємозв’язків із більшістю показників функції нирок і ліпідного спектра крові. Отримані результати свідчать, що залучення блокаторів рецепторів ангіотензину ІІ не змінює істотно структуру взаємозв’язків між показниками ендотеліальної дисфункції, нефропатичних і дисліпідемічних порушень, ушкоджень тромбоцитарного гемостазу порівняно зі стандартною антигіпертензивною терапією.