Вплив комбінованого застосування доцетакселу та бета-дефенсину-2 людини на життєздатність клітин фолікулярного раку щитопобідної залози - Gerashchenko, O.L.; Zhuravel, O.V.; Soldatkina, M.O.; Pushkarev, V.M.; Pogrebnoy, P.V. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2015)
У роботі було досліджено вплив наднизьких концентрацій доцетакселу (Dtx) в комбінації з рекомбінантним бета-дефенсином-2 людини (rec-hBD-2) на життєздатність культивованих клітин фолікулярного раку щитоподібної залози людини лінії WRO. Тоді як дія 0,1 нM Dtx не чинила значного впливу на життєздатність клітин, Dtx у дозі 1 нM виявляв значний цитотоксичний ефект. Інкубація клітин WRO з 0,1 або 1 нM Dtx призводила до значного підвищення експресії ряду білків, задіяних у контролі клітинного циклу, а саме, цикліну D1, p53 та p21Waf1/Cip1. Дія rec-hBD-2 в дозі 10 нM на клітини WRO мала наслідком стимуляцію життєздатності клітин, тоді як у присутності 100 нM rechBD-2 було відмічено значне пригнічення життєздатності клітин. Найзначніше зниження життєздатності клітин WRO було відмічено за умов комбінованої дії 1 нM rec-hBD-2 та 0,1 нM Dtx. Таким чином, показано, що в культивованих клітинах фолікулярного раку щитоподібної залози мітогенні концентрації rec-hBD-2 підсилюють ріст-супресувальні ефекти найнижчих концентрацій доцетакселу.