Характеристика репаративного процесу після хірургічних втручань на щитоподібній залозі з використанням електрозварювання біологічних тканин - Kvachenyuk, A.M.; Suk, L.L.; Antoniv, V.R. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета. Визначення відмінностей репаративних процесів після використання технології електрозварювання біологічних тканин (ЕБТ) в операціях на щитоподібній залозі за допомогою УЗД оперованої ділянки в поопераційний період. Матеріал і методи. Застосовували апарати для електрозварювання — високочастотні хірургічні коагулятори ЕК300-М1 і ЕКВЗ-300 «Патонмед», а також власно розроблений адаптивний біполярний коагуляційний інструментарій. Проводили УЗД через 20 і 60 днів після операції, результати оцінювали за 4-бальною шкалою ступеня рубцювання м’яких тканин. Результати. Впроваджено технологію ЕБТ у хірургію щитоподібної залози, що дозволило скоротити час операції, зменшити крововтрату та значно мінімізувати використання ниток. Вивчено стан оперованої зони шляхом УЗД після операцій. Для цього відібрали 212 пацієнтів, із них 96 були оперовані із застосуванням ЕБТ, 116 — без ЕБТ, із нитково-лігатурним гемостазом. Визначено, що ступінь рубцювання був меншим у пацієнтів, оперованих з ЕБТ, і даний ефект був більш наочним в огранозберігаючих операціях: гемітиреоїдектоміях і резекціях щитоподібної залози.