Вплив іонів літію на стероїдогенез і рівень експресії протеїнкінази ERK у тканині кори надниркових залоз - Levchuk, N.I.; Lukashenia, O.S.; Kovzun, O.I.; Mikosha, O.S. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Відомо, що препарати літію використовують у лікуванні психічних розладів. Натомість ефекти іона, пов’язані з процесами синтезу стероїдних гормонів у корі надниркових залоз, вивчено недостатньо. Мета. Дослідити вплив різних концентрацій літію хлориду in vitro на вміст 11- гідроксикортикостероїдів (11-ОКС) і рівень експресії тотальних форм ERK1/2 у тканині надниркових залоз. Матеріали та методи. У дослідах in vitro використано поопераційну адренокортикальну тканину та тканину надниркових залоз орських свинок. Кількісне визначення рівня 11-ОКС проводили флуориметричним мікрометодом. Рівень експресії ERK1/2 вивчали за допомогою вестерн- блот-аналізу. Результати. Інкубація зрізів позапухлинної тканини надниркових залоз людини з літію хлоридом приводить до підвищення рівня 11-ОКС у живильному середовищі та рівня експресії ERK1/2 у тканині надниркових залоз морських свинок. Висновок. Стимуляція синтезу кортикостероїдів за умов дії літію хлориду в адренокортикальній тканині in vitro може бути опосередкованою ERK1/2.