Оцінка доступності препаратів метформіну та гліклазиду на фармацевтичному ринку України - Iakovlieva, L.V.; KyrychenkoО.N.; Lukashevych, P.Yu. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Актуальність. Порівняння обсягів споживання різноманітних пероральних гіпоглікемічних засобів дозволяє оцінити підходи до лікування хворих на цукровий діабет 2-го типу. Значно більші обсяги споживання метформіну та нижчі — препаратів сульфонілсечовини (ПСС) у західних європейських країнах порівняно з Україною вказують, що у нашій країні ЦД 2-го типу діагностується переважно в середньотяжких і тяжких формах і недостатньо діагностуються переддіабетичні стани, для лікування яких переважно використовується монотерапія метформіном. З урахуванням низького споживання метформіну відносно інших країн із меншою кількістю мешканців становило інтерес розрахувати показники доступності для споживачів препаратів метформіну та гліклазиду. Методи дослідження. Визначення номенклатури представлених на українському фармацевтичному ринку торгових найменувань метформіну та гліклазиду здійснювали за даними інформаційно-пошукової системи MORION (період з 2012 по 2014 рр.). Економічну доступність оцінювали за показником адекватності платоспроможності та за коефіцієнтом доступності. Показник адекватності платоспроможності (Ca.s.) визначає частку (у %) середньої заробітної плати (ЗП), необхідну для закупівлі певних ЛЗ в обсязі на курс лікування. Коефіцієнт доступності (D) характеризує співвідношення між темпом росту мінімальної ЗП і темпом росту прожиткового мінімуму з урахуванням зведеного індексу цін на ЛП. Значення коефіцієнта D≥1 свідчить про доступність ЛП для населення. Результати. Препарати метформіну та гліклазиду 2014 року було представлено на фармацевтичному ринку України в асортименті: 49 та 13 ТН відповідно. За показником адекватності платоспроможності (Ca.s.) оцінювані препарати метформіну відносять до групи високодоступних (Ca.s.≤5%) (Ca.s. від 1,38% до 4,75%). Одним із доступних є вітчизняний препарат Діаформін® (Фармак) (Ca.s. від 1,57% до 2,36%). Велику доступність для споживачів має вітчизняний генеричний препарат Діаглізид® MR 60 мг № 30, Фармак (Україна) (Ca.s. 1,6%). Динаміка коефіцієнтів доступності для більшості препаратів метформіну та гліклазиду свідчить, що зростання цін 2014 року значно перевищило зростання заробітної плати. Висновки. Попри досить великий асортимент ТН препаратів метформіну та гліклазиду економічна нестабільність української економіки формує стійку тенденцію до зниження доступності ЛП для споживачів.