Значення гіперглікемії в розвитку та прогресуванні атеросклеротичного ураження коронарних судин - Zhuravlyova, L.V.; Lopina, N.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета дослідження — оцінити взаємозв’язок показників вуглеводного обміну (глікемії та глікованого гемоглобіну) з наявністю та ступенем ураження коронарних артерій у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС) із цукровим діабетом 2-го типу (ЦД2) і без нього, а також їх значення в діагностиці атеросклеротичного ураження коронарних судин. Матеріали та методи. Обстежено 131 пацієнта з ІХС (89 чоловіків, 42 жінки), середній вік яких склав 59,6±9,11 року. Залежно від наявності ЦД2 хворих на ІХС розподілили на 2 групи: 1-а (n=70) — із ЦД2, 2-а (n=61) — без нього. Усім пацієнтам для верифікації діагнозу ІХС проводили коронарографію, а також оцінювали глікемію глюкозоок - сидазним методом і рівень глікованого гемоглобіну (HbA1c) хроматографічним методом. Результати. Встановлено середні позитивні кореляційні зв’язки між тривалістю ЦД2 і кількістю атеросклеротичних бляшок у коронарних судинах (r=0,5; p<0,00001), кількістю уражених коронарних судин (r=0,5; p<0,000001), слабкі — між тривалістю ЦД і кількістю уражених сегментів коронарних артерій (r=0,45; p=0,00001), кількістю гемодинамічно значущих стенозів коронарних судин (r=0,32; p=0,0073). Також встановлено слабкі позитивні зв’язки між глікемією та кількістю атеросклеротичних бляшок у коронарних судинах (r=0,28; p=0,001), кількістю уражених коронарних судин (r=0,27; p=0,002), кількістю уражених сегментів коронарних артерій (r=0,27; p=0,002). Між рівнем HbA1c встановлено середньої сили позитивний ореляційний зв’язок із кількістю атеросклеротичних бляшок у коронарних судинах (r=0,68; p<0,000001), сильний — із кількістю уражених коронарних судин (r=0,70; p<0,000001), кількістю уражених сегментів коронарних артерій (r=0,70; p<0,000001). Висновки. Отримані під час дослідження результати демонструють несприятливий вплив на розвиток і прогресування атеросклерозу порушень вуглеводного обміну. Визначення показника тривалої компенсації ЦД2 — HbA1c має важливе значення як у прогнозуванні атеросклеротичного ураження коронарних судин, так і в діагностиці гемодинамічно значущих стенозів коронарних артерій, дифузного ураження коронарного русла.