Тиреоїдний статус у хворих на ожиріння різного ступеня - Zhuravlyova, L.V.; Moyiseyenko, T.A. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2016)
Мета дослідження — оцінити стан тиреоїдного балансу у чоловіків середнього віку з ожирінням різного ступеня залежно від наявності метаболічного синдрому (МС). Матеріали та методи. Обстежили 58 чоловіків середнього віку (45-59 років), маса тіла яких перевищувала норму. Програма обстеження включала визначення в сироватці крові рівнів інсуліну з обчисленням показника HOMA-IR, кортизолу, тиреотропного гормону (ТТГ), загального тироксину (загТ4), вільного тироксину (вТ4), загального трийодтироніну (загТ3), вільного трийодтироніну (вТ3), антитіл до тиреоглобуліну (АТ-ТГ), антитіл до тиреопероксидази (АТ-ТПО), рівнів загального холестерину (ХС), ХС ЛПВЩ і ХС ЛПНЩ, тригліцеридів (ТГ), глюкози. Визначали рівень мікроальбумінурії (МАУ). Виконували ультразвукове дослідження нирок, печінки, жовчного міхура, щитоподібної залози та інтраабдомінальної жирової тканини. Результати. Пацієнтів розподілено на дві групи залежно від наявності ознак МС і величини ІМТ: 1-а група з ІМТ понад 30 кг/м2 та ознаками МС; 2-а група з ІМТ 25-30 кг/м2 без ознак МС. У пацієнтів 1-ї групи вірогідно підвищено в сироватці крові рівні кортизолу, ТТГ, загТ4, збільшено співвідношення вТ4/вТ3, вміст АТ-ТПО, ХС, ТГ, ХС ЛПНЩ. Висновки. У чоловіків з ожирінням і МС спостерігається дистиреоз, гіпертиреотропінемія, гіперкортизолемія, дисліпідемія.