Рівень експресії чинника транскрипції c-fos у надниркових залозах щурів за умов гальмування активності ангіотензин- перетворюючого ферменту в структурах гіпоталамо-гіпофізарно- адренокортикальної системи - Kalynska, L.M.; Levchuk, N.I.; Kovzun, O.I.; Kovzun, O.I. (Ендокринологія | Endokrynologia, 2017)
Мета роботи — дослідити вплив інгібітору ангіотензинперетворюючого ферменту (АПФ) периндоприлу на експресію чинника транскрипції с-fos у надниркових залозах щурів. Методи. Визначення рівня експресії ядерного чинника транскрипції с-fos у тканині надниркових залоз щурів проводили за допомогою вестерн-блотинг аналізу. Активність АПФ у гіпоталамусі, гіпофізі та надниркових залозах щурів визначали за допомогою флуориметричного методу. Результати. Одноразове введення інгібітору АПФ периндоприлу інтактним щурам призводило до зниження активності АПФ у центрах регуляції гіпоталамо-гіпофізарно-адренокортикальної системи (ГГАС) — гіпоталамусі, аденогіпофізі та надниркових залозах, а також у плазмі крові тварин. У надниркових залозах щурів за умов введення периндоприлу виявлено підвищення рівня транскрипційного чинника с-fos. Обговорюється можлива участь транскрипційного чинника с-fos у стероїдогенних ефектах ангіотензину II та АПФ. Висновок. Оноразове введення інтактним щурам інгібітору АПФ периндоприлу в дозі 5 мг/кг, яке супроводжується зниженням активності АПФ у центрах регуляції ГГАС (гіпоталамусі, аденогіпофізі та надниркових залозах тварин) і циркулюючого в крові ферменту, призводить до підвищення рівня транскрипційного чинника с-fos у надниркових залозах тварин.